WIKF Nederland
De Wado International Karate-Do Federation (WIKF) is in 1991 opgericht door grootmeester Sensei Tatsuo Suzuki 8e Dan Hanshi met als doel de essentie van het Wado Ryu Karate-Do van grootmeester Hironori Ohtsuka te beschermen. Het Wado Ryu onderscheidt zich van andere karatestijlen doordat er naast de traditionele Karate-do technieken ook gebruik wordt gemaakt van technieken uit het judo en jiujitsu zoals vegen, worpen en klemmen.
In de periode van 1945 tot en met 1956 trainde Sensei Suzuki met de grootmeester en grondlegger van het Wado Ryu Karate Hironori Ohtsuka. Gezamenlijk gaven zij over de hele wereld seminars en demonstraties. Zie voor meer informatie over Hironori Ohtsuka en Tatsuo Suzuki de geschiedenis van het karate.
In de periode van 1956 tot en met 1964 richtte Sensei Suzuki de eerste Wado Federatie op in Engeland en van daaruit werden de inzichten en kennis van alle technieken van het Wado Ryu karate door geheel Europa verspreid. De WIKF is in meer dan 50 landen gevestigd en is onderverdeeld in drie regio’s, te weten; Europa, Pan-America en Azië.
De WIKF is officieel erkend door de World Karate Federation (WKF) en elk jaar vindt er een wereldkampioenschap of een Europees kampioenschap plaats.
WIKF Nederland is verantwoordelijk voor de positionering van het Wado Ryu binnen onze landsgrenzen. Dit doet ze om landelijke de stijl te beschermen en de belangen te behartigen voor alle aangesloten karatescholen en individuele leden. WIKF Nederland organiseert o.a.:
- Officiële stijlwedstrijden zoals het Nederlands kampioenschap Wado Ryu die onder auspiciën van de Nederlandse Karate-Do Bond (KBN) elk jaar worden gehouden;
- Dan-graad examens;
- Nationale seminars en participeert zelf bij internationale seminars en speciale trainingskampen;
- Centrale trainingen op het onderdeel kata, tanto dori en kumite voor de WK’s en EK’s;
- Deelname aan de jaarlijkse leadercourse in London voor talentvolle assistent trainers of trainers.
De wereld technisch directeur en houder van de 8e dan in Wado Ryu is Jon Wicks. Binnen Europa is Wim Massee houder van de 8e dan in Wado Ryu karate de chief instructeur Europa en tevens lid van de wereld technische commissie. In Nederland zijn Robbin en Robin, beiden houders van de 4e dan de enige assistent chief instructors die Nederland kent binnen de WIKF. Zij moeten zorg dragen voor de kwaliteit van het Wado Ryu binnen Nederland en zijn beiden al zo’n 25 jaar verbonden aan karateschool Wairando. Robbin is voormalig wereldkampioen, Europees kampioen en meervoudig Nederlands kampioen. Robin is meervoudig Nederlands kampioen en tevens de jongste 4e dangraadhouder van Nederland. De WIKF Nederland heeft ook een voorzitter, Michel van IJzendoorn MBA en hij is houder van de 1e dan Wado Ryu karate. Samen met leden van het bestuur, vice-voorzitter Ralf van der Eerden, secretaris Selina van der Eerden en penningmeester Michel de Wit, zorgt hij voor de positionering van Wado Ryu en de verbintenis tussen alle Wado Ryu karatescholen.
Het is gebruikelijk voor karateka’s dat zij zowel lid zijn van de KBN als van de WIKF.