Afgelopen zaterdag 17 juni hebben karateka’s uit de verschillende leeftijds- en gewichtscategorieën meegedaan aan het door Karate Bond Nederland georganiseerd karatetoernooi in Roosendaal. Uit verschillende delen van het land kwamen de diverse scholen al vroeg af op dit toernooi en stroomde de sporthal langzaam vol. In het eerste deel van de ochtend werd door diverse scholen gestreden in het onderdeel kata tegen elkaar, maar geen van de deelnemers van de selectie van Wairando deed daar aan mee. In de loop van de ochtend kwamen de eerste kumite karateka’s aan de beurt. Dit was het startsein voor hen.

Rond de klok van 11:00 uur was Jay Stigter de eerste van Karate Instituut Wairando die op de wedstrijdmat mocht aantreden om te strijden voor het eremetaal. Het was een poel met voor hun leeftijd goede karateka’s in de leeftijd van 7 – 9 jaar in de gewichtsklasse van -30 kg. De eerste ronde verloor hij op punten, maar in de herkansing greep hij de derde podium plaats. Dat was de eerste prijs van die dag.

Mila Pieplenbosch, het enige meisje in de selectie, moest net na de middag de mat op in de leeftijdsklasse 7 – 9 jaar en alle gewichten. Zij opende samen met Alyssia Voorduin de poule. Alyssia was net iets overtuigender met het plaatsen van haar stoten en trappen dan Mila en daarmee verloor Mila deze wedstrijd en lag ze er voor het toernooi direct uit. Hetzelfde gebeurde ook bij Pieter Pasveer in de poule jongens 10 jaar alle gewichten en bij zijn broer Nathan in de leeftijdscategorie 10 – 12 jaar in de gewichtsklasse +40 kg.

Wesley Chinkoe daarentegen kwam uit in de leeftijdscategorie 16 – 17 jaar in de gewichtsklasse -70 kg. Wesley was door zijn coaches ingeschreven zonder dat hij het wist en daarom kon hij zich pas op het laatste moment voorbereiden op de wedstrijd. De coaches hadden al bij hem aangegeven dat hij in deze sterke poule een goede plaats zou halen en dat heeft hij ook gedaan. Wesley nam het brons mee naar huis en sloot de dag daarom uitstekend af en liet daarmee zien dat hij klaar is voor het Nederlands Kampioenschap op 26 juni in Zoetermeer. Zelfs onvoorbereid liet hij zien dat hij snel en wendbaar is en goed het overzicht blijft houden, op de tik op zijn lippen na dan.

Marcel Both kwam in twee onderdelen aan de beurt. In de eerste ronde van Open Shobu Ippon van 18+ alle gewichten moest hij drie punten scoren om deze ronde te winnen. De Open Shobu is het traditionele vechten uit Japan. In deze wedstrijdvorm is het belangrijk om de karatetechniek precies uit te voeren zoals hij is bedoeld. Marcel won de eerste ronde overtuigend maar trof in de tweede ronde net een tegenstander aan die een fractie sneller was dan hij en zijn techniek daarnaast ook beter uitvoerde. Hij heeft uiteindelijk uit dit onderdeel het brons weten te pakken en heeft daarmee een goede prestatie neergezet.

Marcel deed ook mee in het onderdeel kumite open klasse heren 18+ in de gewichtsklasse +70 kg. Maar in zijn eerste ronde werd hij door zijn gretigheid naar de punten afgestraft door zijn tegenstander met een directe voorwaartse trap in de maagstreek. Deze was zo hard dat hij neerviel en niet meer in staat was om verder te gaan. Bij de EHBO hebben de heren elkaar een hand gegeven en het beste gewenst. Daarmee werd het onderlinge sportieve karakter van karate maar weer eens aangetoond.

De broertjes Roel en Tim van Kempen waren ook weer van de partij in respectievelijk de leeftijdscategorie 13 -15 jaar en de gewichtsklasse -50 kg en in de gewichtsklasse +60 kg. Tim diende in de eerste ronde weer tegen Cristin Willems te strijden uit Rotterdam en liep een aantal keer weer op tegen zijn stoot in de counter (tegenstoot). De scheidsrechters hebben een paar keer de mooie technieken die Tim maakte helaas niet beloond met punten die in zijn voordeel zouden zijn. Daarmee verloor hij weer de wedstrijd in deze ronde. Uiteindelijk lukte het Cristin om te winnen en te eindigen op de eerste plaats, zodat Tim in de herkansing net in de laatste ronde het brons aan zijn neus voorbij zag gaan. Dit was een teleurstelling, maar een goede les voor de volgende keer.

Roel was de laatste van de selectie die in zijn poule niet de minste tegenstanders had. Hij kwam in de eerste ronde niet overtuigend over, maar kon dat in de herkansing wel goed maken. In de eerste ronde van de herkansing was hij overtuigend en gefocust. Nog één ronde te gaan en hij kon het brons meenemen. Helaas waren beiden jongens te passief in hun strijd en bleven maar rond elkaar draaien. Zijn tegenstander nam één keer het initiatief met een ronde trap op middelhoogte en dit was het moment dat alle scheidsrechters bij het beëindigen van de wedstrijd in het voordeel van zijn tegenstander kozen. Erg jammer, de scheidsrechters konden niet anders op basis van de getoonde passiviteit van beiden jongens. Al met al heeft bijna de helft van de selectie een mooie prijs binnengehaald van Karate Instituut Wairando. Volgende week het Nederlands Kampioenschap.