Afgelopen weekend hebben verschillende karateka’s meegedaan aan de intensieve Tanto- en Katalessen van Chief Instructor Europe Wim Massee die zelf de houder is van de 7e dan Wado Ryu karate.

De Chief Instructor Europe was overgekomen uit Spanje om op 9 en 10 juli 2016 diverse deelnemers van het aankomende Europese kampioenschap Wado Ryu karate in Rotterdam extra te trainen. Iedere les begon met Tanto-instructies tot in de kleine details bij elke aanval en elke verdedigingsbeweging. Het bleek voor diverse mensen toch nog een behoorlijke klus om het zo goed te doen dat het ook klopt. Het is natuurlijk ook niet niks als iemand op je afkomt met een mes. Dat is even iets anders dan dat iemand je alleen met een trap of stoot aanvalt. Alleen al de afstand tot je tegenstander is significant anders, maar bijvoorbeeld ook de stand van je handen. Normaal houden karateka’s deze meestal voor zich, maar in dit geval is dat met een mes aanval niet verstandig. Wim Massee liet dan ook zien hoe het wel moest en welke juiste Budo instelling je daarbij behoort te tonen.

Bij de katatrainingen ging het niet anders. Elke beweging in een kata werd tot in de exacte details getraind. Ze werden dan ook wel stap voor stap juist uitgelegd door Wim. Dat het niet zo makkelijk was dat wist iedereen, maar dat de bewegingen zo nauwkeurig werden getraind was toch wel even wennen en dat met de warmte van het weekend.

Bijna alle kata’s die voor de verschillende deelnemers relevant waren werden getraind. Daarbij werd Wim geholpen door Robin (4e dan) en Robbin (4e dan).

Dit weekend was door Karate Instituut Wairando en de voorzitter van het WIKF Michel IJzendoorn, die zelf houder is van de 1e dan, georganiseerd. De verschillende scholen waren zeer tevreden met de inspanningen van de docenten en in het bijzonder van Wim en zijn assistenten.