Karate is een sport waarbij scheidsrechters een grote invloed hebben op de einduitslag. De uitslag wordt niet altijd positief ontvangen, want de emoties van de coaches zijn op de verschillende tatami’s vaak hoog op gelopen als er – in de ogen van de coaches – niet goed gearbitreerd is.

Binnen Karate Instituut Wairando zijn er twee licentiehoudende scheidsrechters – Marcel Both en Dave Pieplenbosch.

Het arbitreren van een kumite karatewedstrijd is niet makkelijk, het vergt een behoorlijke concentratie en een continu afweging van de verschillende regels in een split second. De actie van een deelnemer op zijn of haar tegenstander leidt tot een bepaalde scorende beslissing door het opsteken van een rode of blauwe vlag van de judges. Tegelijkertijd wordt door de referee de wedstrijd stilgelegd door het woord “Yamee”. Afhankelijk van het aantal vlaggen van een bepaalde kleur (rood of blauw) krijgt die deelnemer één, twee of drie punten toegekend.

Een referee kan ook interveniëren door het begaan van een ongeoorloofde beweging of actie met een bepaald gevolg door een van de kumite deelnemers op de tatami. Het kan een te hard contact op de tegenstander zijn (fout van 1e categorie) of buiten het wedstrijdveld begeven gedurende de wedstrijd door één van de deelnemers (fout van de 2e categorie). De judges ondersteunen de referee in zijn beslissing om een fout toe te kennen door het opsteken van één van de vlaggen of het kruisen van de vlaggen met de kleur van de deelnemer vóór die de fout krijgt, dus de blauwe of rode vlag.

Kata wedstrijden zijn anders op toernooien. De deelnemers komen tegen elkaar uit, soms tegelijk bij kinderen, en op basis van 3 boxen – conformiteit, technische uitvoering en atletische uitvoering – met een onderverdeling worden deelnemers op de kata beoordeeld. Als een deelnemer bijvoorbeeld een fout maakt in zijn/haar conformiteit (uitvoering van de kata in zijn vorm en volgens de ryu ha [uitvoering volgens de karate stroming]) dan valt deze box weg en zijn er nog twee boxen over. Is de deelnemer ook nog overdreven aan het slaan op zijn/haar pak om imponerend over te komen dan valt er in de box technische uitvoering weer een onderdeel weg. Op basis van het totaal wint de deelnemer met de rode of blauwe band. In de box atletische uitvoering zitten bijvoorbeeld de elementen – kracht, snelheid, balans en ritme. Er zijn zo’n 96 kata’s die officieel kunnen worden beoordeeld. Alle kata’s zijn niet altijd bekend bij de scheidsrechters, daarmee valt de box conformiteit vaak af. Voor deelnemers is het dan uiterst noodzakelijk om de andere twee boxen goed of uitstekend te presteren.

Op het Nederlandse Kampioenschap Wado in het Topsportcentrum Rotterdam van het afgelopen weekend heeft Dave Pieplenbosch weer het scheidsrechters korps van de KBN versterkt. Recentelijk heeft hij zijn C-licentie gehaald voor zowel kata als kumite en gaat nu ervaring op doen voor zijn B-licentie en dan is een NK een goede omgeving daarvoor.

Het was een inspannende dag voor iedereen, vrijwilligers, deelnemers, scheidsrechters, coaches en voor mensen van de organisatie. Maar wel een hele mooie dag met veel leuke, sportieve en interessante wedstrijden bij zowel kata als kumite. Wairando heeft echt goed gepresteerd op het NK Wado 2017 en is 3e in de spiegel geworden van alle deelnemende Wado Ryu Karatescholen in Nederland. Er zijn veel medailles gescoord door haar deelnemers (lees ook het nieuwsbericht over het NK).

 

Dave kijkt (zie foto) naar een kata-uitvoering