Afgelopen weekend – 25 en 26 november 2017 – streden 3 deelnemers van Karate Instituut Wairando mee op het open Nederlandse Kampioenschap in Zoetermeer. Dit kampioenschap is georganiseerd door en staat onder auspicien van de Karate Bond Nederland. Het is een toernooi voor alle karatestijlen en waar alle 180 aangesloten karatescholen in Nederland aan mee kunnen doen.

Van Karate Instituut Wairando deed Nadia Pieplenbosch mee op zaterdag 25 november in de categorie meisjes 13 – 14 jaar in het onderdeel Kata. Helaas viel Nadia af in de 2e ronde. De scheidsrechters beoordeelden haar Wado kata Sheishan in box 2 – ten opzichte van haar concurrentie – op moeilijkheidsgraad net een tikkeltje minder. Ze kreeg 2 vlaggen – en dus 3 vlaggen tegen – van de in totaal 5 vlaggen. Daarmee was haar kans op een prijs verkeken. Het was een zware poule. In totaal streden 26 meisjes om het eremetaal.

Op 26 november was het de dag van de Kumite. Jay Stigter en Mila Pieplenbosch deden beiden mee. Jay deed mee in de categorie kumite jongens 9 – 10 jarigen en Mila deed mee in de categorie kumite meisjes 8 – 9 jarigen. Beiden categorieën waren goed vertegenwoordigd met deelnemers. Mila moest die dag de spits afbijten en begon haar eerste partij na het openen van het toernooi door de Chief Referee. Ze begon gelijk goed. Ze won de eerste partij met 8 – 0. In de tweede partij werd ze geraakt in het gezicht, hierdoor was ze even van haar apropos maar her pakte zichzelf weer snel. Ze verloor deze tweede partij helaas met 3 – 4 doordat de scheidsrechters haar mooie uhra mawashi in de laatste 5 seconden van de wedstrijd niet honoreerden. Daarmee was Mila afhankelijk van de volgende partij van haar tegenstandster. Deze tegenstandster won deze partij en daarmee kwam Mila in de herkansing. Deze wedstrijd won ze weer op het maximale aantal punten zonder tegenscore 8 – 0. De bronzen medaille was binnen en kreeg ze aan het eind van de dag.

Jay kwam in de tweede helft van de ochtend aan de beurt. In zijn poule waren ook al deelnemers die hij een week eerder op het Open Nederlandse Jeugdkampioenschap (ONJK) in Almere was tegengekomen. Dit (ONJK) kampioenschap heeft een internationaal karakter. Er waren zelfs deelnemers uit Portugal aanwezig. Jay was voor zijn eerste wedstrijd lekker in vorm. Hij won deze wedstrijd met 8 – 0. In zijn tweede wedstrijd kwam hij zijn tegenstander tegen van een week eerder op het ONJK. Toen had hij met 10 – 0 verloren, maar hard trainen en tactisch spelen heeft hem geholpen. Jay verloor deze wedstrijd nu maar met score van 4 – 0. Helaas verloor zijn tegenstander van de tweede ronde in de volgende wedstrijd en daarmee waren de herkansingen voor Jay verkeken.

Jay en Mila trainen veel met elkaar, op maandag, dinsdag en zaterdag. Hierdoor zijn ze echte sparringsmaatjes geworden met elkaar en gaan ze ook veel toernooien af. Op 3 december gaan ze weer een grote training volgen van Ivan Reglero –  6-voudig wereld kampioen, 9-voudig Europees kampioen en 26-voudig nationaal Spaans kampioen – en hopen ze op nieuwe technieken en dat hun huidige technieken zodanig worden aangescherpt om nog betere prestaties te kunnen neerzetten op toernooien. Het eerste toernooi waar ze dit weer kunnen toepassen is op de Sittard Cup op 16 december 2017. Dan gaan ze, samen met hun medeleerlingen van Karate Instituut Wairando, weer strijden op dit internationale regio-toernooi. Hier doen meer dan 575 zowel nationale als internationale deelnemers aan mee. Landen die op dit toernooi vaak vertegenwoordigd zijn, zijn: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland etc.