Film Wim en Robin

Op 11 en 12 november 2017 was wereld technisch commissielid Wim Massee als gastdocent aanwezig bij Karate Instituut Wairando. Zaterdag waren de stages in Zwijndrecht en heeft hij verschillende technische standen uitvoerig aangescherpt bij de deelnemers van de stages op de kata Bassai. De opkomst was goed, zeker ook omdat deelnemers van EK en WK Wado verplicht zijn om 1x maal per jaar een stage van een wereld technisch commissielid te volgen. Doen ze dit niet dan worden ze uitgesloten van deelname aan het EK of WK Wado-toernooi.

Verschillende Wado-scholen waren in Zwijndrecht op zaterdag 11 november aanwezig. Zowel hoge banden als lage banden waren vertegenwoordigd.

Op zondag 12 november waren de stages in Schiedam. Ook deze dag waren er weer verschillende scholen uit het land aanwezig. Wim Massee besteedde veel aandacht aan diverse kata’s, maar ook nam hij de tijd voor tanto kumite’s. De verschillende aanvallen, waarbij Robin Verbeek (4e dan en assistent chief instructor NL) hem assisteerde door hem aan te vallen met een mes. Wim Massee liet duidelijk zien dat als je tegenstander een mes in zijn handen heeft dat je anders moet staan dan wanneer dat niet het geval was. Zelfs je afstand ten opzichte van je tegenstander dient anders te zijn. Doordat er ook bewegingen in het tanto kumite zitten waarbij de aanvaller naar de grond wordt geworpen moesten veel ook leren om te vallen doormiddel van hun val te breken. Veel karate deelnemers hebben hier zeer veel moeite mee en zullen dit ook echt moeten leren. Het valbreken, wat zo gewoon is in het judo of aikido, is een niet veel geoefend onderdeel van karate.

Uiteindelijk hebben de deelnemers van de stages erg veel geleerd en zijn met veel aandachtspunten weer naar huis gegaan.

Op 20 en 21 januari 2018 kunnen ze hun technieken weer verder aanscherpen, omdat wereld technisch directeur Jon Wicks dan aanwezig is in Papendrecht.