Afgelopen weekend is een delegatie van Wairando naar Sittard afgereisd voor de Sittard Cup. Het zou een zeer lange dag worden voor alle deelnemers. Het begon al vroeg, de eerste deelnemers moesten al om 9:00 uur de mat op. Daarom vertrokken de meesten al om 6:15 uur richting Sittard. Een aantal deelnemers was de vrijdagavond al vertrokken en heeft in de buurt van Sittard geslapen. Om 9:00 uur waren Mila, Jay en Jimmy ingedeeld om hun eerste wedstrijd te draaien.

Mila verloor haar eerste wedstrijd tegen een Duits meisje Amy Wicklain. Ze verloor met 8 – 0 door de verschillende gyakuzuki’ s die ze tegen kregen. Mila reageerde wel, maar was telkens een fractie van een seconde later. In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg ze uhra mawashi tegen en daarmee werd de wedstrijd geëindigd. Ze kon alleen in de herkansing komen als Amy alle de wedstrijden zou winnen om in de finale te eindigen. Dat gebeurde en toen mocht Mila in de herkansing komen. Ze stond voor in de wedstrijd en het zag er goed uit, maar helaas in de laatste seconden van de wedstrijd kreeg ze weer een uhra mawashi tegen op hetzelfde moment dat zij een gyakazuki maakte en verloor ze met 3-1. Het waren in elk geval leerzame wedstrijden voor haar.

Jay stond op tatami 4 op hetzelfde moment te strijden voor de felbegeerde Sittard Cup. Hij was duidelijk in zijn eerste wedstrijd goed in vorm. Deze won hij overtuigend met 8-3 tegen de Belgische Jari Rovers. Zijn tweede wedstrijd was lastiger. Jay anticipeerde wel goed op de aanvallen van zijn tegenstander en behield controle over de wedstrijd. Maar hij kon niet voorkomen dat hij na circa 40 seconden in de wedstrijd – wedstrijdduur is 1:30 minuten – een jodan zuki tegen kreeg. Daarmee kwam zijn tegenstander op 1-0. In de resterende tijd nam hij wel steeds het initiatief en domineerde de wedstrijd met zijn spel, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander continu achteruit aan het verdedigen was. Jammer dat de scheidsrechters een aantal keren eerder in de wedstrijd zijn gyakazuki’s niet hebben gewaardeerd.

Jimmy zijn wedstrijden begonnen wel om 9:00 uur, maar hijzelf moest pas de 5e wedstrijd op. Hij moest tegen de Rotterdamse Keanu Kruijthof. Ze waren redelijk gelijkwaardige tegenstanders, maar Keanu wist steeds sneller zijn tobi zuki of zijn gyakuzuki  een fractie eerder te plaatsen dan Jimmy. Telkens wanneer Jimmy wilde scoren bij hem was Keanu net eerder in zijn reactie. Doordat Jimmy achter kwam te staan, moest hij aanvallend spel spelen om toch zijn kansen te vergroten. Zijn mawashi’s die hij tijdens de trainingen vaak door hem worden gemaakt konden door het spel van zijn tegenstander niet door hem gemaakt worden. In de laatste 20 seconden van de wedstrijd was Jimmy sterk vooruit aan het spelen, maar dat mocht helaas niet baten.

Minhson had even de mogelijkheid om het veld van tegenstanders in zijn pool te observeren. Hij moest pas de 5e wedstrijd op tegen Niek van Opbergen. Niek was duidelijk een tegenstander met veel meer wedstrijdervaring dan Minhson. Al in de eerste seconden scoorde hij met een gyakazuki op het lichaam van Minhson. Snel daarna werd door Niek een mawashi geri chudan geplaatst die ook door de scheidsrechters werd gehonoreerd. Minhson kwam snel in de wedstrijd behoorlijk achter te staan op punten. Hij had geen antwoorden op de snel geplaatste aanvallen van Niek. Nog voor het einde van de wedstrijd tijd kwam Niek op 8-0 te staan ook mede door een goed geplaatste uhra mawashi jodan. Deze was wel raak op het gezicht, maar werd niet gestraft door de referee.

Minhvu zat niet in een grote pool – in totaal 8 deelnemers – maar wel in een pool met jongens die zeer veel wedstrijdervaring hebben. De leeftijdsverschillen en lengtes waren groot onderling. Minhvu moest het gelijk opnemen tegen de Belgische Maxime Thonnard – een leerling van de karate kampioen Levevre – een zeer ervaren wedstrijd karateka. Hij verloor dan ook zeer snel in de wedstrijd met 8-0 en kon helaas niet veel tegenwicht bieden in het spel van Maxime. Nu was het afwachten wat Maxime zou doen in de rest van de wedstrijd. Uiteindelijk won Maxime in de halve finale van Kosta Pappalcannou uit Zoetermeer. Daarmee kwam hij in de finale en zo mocht Minhvu strijden voor de 3e plaats tegen Kosta. Maar helaas was Kosta sterker in zijn spel, maar ook sneller in het plaatsen van zijn technieken.

Roel moest zijn eerste wedstrijd tegen de Belgische Matheo Fevrier en verloor deze wedstrijd met 3-1. Het spel van Roel was duidelijk aanvallend en anticipeerde goed op de aanvallen van zijn tegenstander. Daarnaast behield hij het midden sterk en was overtuigend in het opleggen van zijn spel naar Matheo. Roel scoorde de eerste gyakazuki. Maar hij kon niet voorkomen dat Matheo eerst een gyakuzuki chudan plaatste en daarna een zuki jodan en daarmee op een achterstand kwam te staan van 2-1. Roel kreeg een contact door een mawashi geri te plaatsen, maar doordat zijn tegenstander naar beneden bewoog met zijn hoofd kwam zijn mawashi in het gezicht van zijn tegenstander. De referee beoordeelde dit met een contact, maar had eigenlijk een mubobi moeten geven. Kort daarna scoorde zijn tegenstander en kwam met 3-1 voor te staan. Helaas was er geen herkansing voor Roel, omdat Matheo niet in de finale kwam.

Matthijs had zijn wedstrijd op hetzelfde moment als Roel. Hij moest het opnemen tegen de Belgische Victor Melotte. Deze veel ervarener wedstrijdkarateka zat al snel in zijn spel en domineerde ook het spel. De eerste gyakazuki jodan kwam dan ook snel in het begin van de wedstrijd. Kort daarop plaatste Matthijs zijn gyakazuki chudan bij het naar voren komen van Matthijs. Na de 2-0 plaatste Victor weer een snelle gyakazuki chudan op het lichaam. Zo rond de 30e seconden stond Matthijs al 3-0 achter. Na deze kwam bij het drukken van Matthijs op Viktor in een onoplettend moment de uhra mawashi jodan op het hoofd en toen was de stand 6-0 voor Viktor. Vlak na de opening kreeg Matthijs een harde mawashi in zijn maag, die hem even naar lucht moest laten happen. De laatste twee punten waren goed geplaatste gyakazuki’s eerst op het lichaam (chudan) en daarna jodan (het hoofd). Al met al een goede wedstrijd gedraaid door Matthijs gezien het feit dat hij steeds het midden bleef behouden en Viktor wel vaak dwong om achteruit te verdedigen.

Tim die in de categorie junioren jongens – 76 kg ging strijden kwam in de eerste ronde van de wedstrijd tegen Wout Claessen. Zijn eerste echte aanval waarbij hij scoorde werd door de referee als contact bestraft. Maar kort hierna plaatste Tim een terecht goedgekeurde gyakazuki jodan op Wout. Je zag aan Tim dat hij in zijn spel zat, waardoor hij overwicht had op Wout. Hij kwam op 2-0 te staan door zijn gyakazuki jodan. Ook zijn derde punt plaatste Tim jodan. Daarna kreeg hij nog een 2e strafpunt (keikoku) voor contact in het gezicht van Wout. Hij kwam op 4-0 te staan door zijn geplaatste gyakazuki op het lichaam. Snel daarna maakte Tim het af met een stand van 5-0. Hiermee kwam hij in de tweede ronde van de wedstrijd en moest hij tegen zijn grootste tegenstander de Rotterdamse Cristin Willems. Hij verloor de wedstrijd, maar omdat Cristin in de finale kwam mocht hij strijden voor de 3e podiumplaats. Deze verloor hij door een eerste goedgekeurde mawashi geri chudan en de daarna geplaatste jodan zuki. De wedstrijd werd beëindigd met 3-0.

Martha moest eerder op dan verwacht en daarmee waren zowel zij als haar coach Dave zich even niet bewust dat de wedstrijd al begon. Dit was zo’n 25 minuten eerder dan verwacht op een toernooi waar alle andere wedstrijden uitliepen met meer dan een halfuur uitliepen. Ze moest opdraven op tatami 6. Haar eerste tegenstandster was de Duitse Madeleine Schröter. De eerste punt die de Duitse scoorde was een gyakazuki jodan. Ze irriteerde Martha sterk met haar voorste been. Dit was ook gelijk waar het verkeerd ging en de tweede punt was dan ook een ippon. Uiteindelijk verloor ze de wedstrijd met 7-0. Madeleine kwam in de finale, waardoor Martha voor de herkansing mocht en proberen om de 3e plaats binnen te halen. Helaas wist Martha deze niet te verzilveren. Martha had zich ook opgegeven voor de open klasse. Aan het eind van de dag rond 17:45 uur moest ze deze wedstrijd aangaan. Helaas verloor ze deze ook.

Marcel ging bij de heren -84 kg. Zijn in deze pool hadden er een aantal afgezegd waaronder de Peruaan Ranadip Gole. In de tweede ronde moest hij het opnemen tegen de bewegelijke Berre Alofs uit België. Na een achterstand van de eerste wedstrijd van 3-0 tegen Berre, mocht Marcel in de herkansing tegen Nikos Makronasios.  Hij opende al snel met een tobi zuki naar het gezicht. Na zijn tweede gyakazuki die hem op een stand bracht van 2-0 voelde hij dat hij deze wedstrijd domineerde. Na een aantal keren met het been mawashi’s te hebben geplaatst was de laatste een mawashi jodan en kreeg hij de volle 3 punten (ippon) van de scheidsrechters. Uiteindelijk won hij deze wedstrijd met 8-0 en haalde daarmee de bronzen beker binnen voor zichzelf en Karate Instituut Wairando. Door in de eerdere wedstrijd met Berre had hij een harde klap op de borst moeten incasseren en die bleek hem later op te spelen. Uiteindelijk heeft hij besloten om de open klasse niet te doen omdat het gevaar op een blessure heel sterk aanwezig zou zijn. Al met al voor hem een fantastisch resultaat.

De Sittard Cup is een fantastisch toernooi met internationale allure waar deelnemers zichzelf kunnen meten met anderen die of wel meer wedstrijdervaring hebben of minder. Het aantal deelnemers van rond de 600 hebben er een fantastische dag van gemaakt. De sfeer is ook altijd meer dan goed.  De Sittard Cup is de laatste jaren uitgegroeid tot een groot regionaal toernooi waar ook de omringende landen interesse in hebben. Het was een lange dag voor iedereen, maar zeker weer de moeite waard om de volgende keer in te schrijven voor deelname. Uit alle wedstrijden zijn leermomenten meegenomen zodat we als Karate Instituut Wairando volgend jaar meer kans hebben om podiumplaatsen te halen.