Na de bekendmaking van sportvrouw van het jaar 2017 voor Isabel Mellegers, hebben andere clubleden van haar bij Karate Instituut Wairando een demonstratie gegeven. Op uitnodiging van de Gemeente Zwijndrecht is er gewerkt door de coaches aan een demonstratie waarbij de bezoekers van de sportverkiezing op vrijdag 19 januari 2018 een goede indruk van het Wado Ryu Karate konden krijgen.

Met name de kinderen (Minhvu (3e kyu), Minhson (4e kyu), Jay (4e kyu), Mila (5e kyu), Jimmy (6e kyu), en de kinderen allen met een 8e kyu – Fatima, Lejla, Kardo, Rwad, Atef, Rick, Keandro, Mario, Ryanto, Lorenzo, Chamyira, Sem, Joëlle, Imran, Kivan en Kyra), waarvan de meesten met een witte band lieten de basis zien die zij de afgelopen maanden hebben geleerd. Deze groep kinderen is nog maar net een aantal maanden bezig en hebben nu een groot deel van de basis van wado ryu karate onder de knie.

Naast deze kinderen waren ook kinderen aanwezig die al een aantal jaar ervaring hebben en ook wedstrijden op nationaal en internationaal niveau draaien. Met name Jay Stigter (11) en Mila Pieplenbosch (8) zijn talenten die in hun categorie vaak podiumplaatsen behalen en beiden ook de titel Nederlands kampioen hebben. De jeugd en senioren draaien bijna allemaal ook mee op wedstrijdniveau en behalen ook vaak podiumplaatsen.

De indruk die deze demonstratieploeg heeft achtergelaten onder leiding van Robin Verbeek (4e dan en assistent chief instructor WIKF Nederland) en Wim Stigter (1e dan – coach / trainer) is zeer goed geweest de bezoekers waren echt onder de indruk.

In deze demonstratie zijn bijna alle aspecten van het karate aan de orde geweest, basis technieken, kumite, kata en tanto dori (het gevecht met het mes – uitgevoerd door Robin en Wesley Chinkoe – deze laatste is ook meervoudig Nederlands kampioen en Europees kampioen).

Marcel Both is naast zijn titel Nederlands kampioen bij de veteranen ook gelicenseerd scheidsrechter bij de KBN (Karate Bond Nederland). In deze demonstratie laat hij de bezoekers zien, samen met Jay en Mila, hoe een wedstrijd wordt beoordeeld door een scheidsrechter en dat dit anders is dan bij de senioren zoals in de demonstratiewedstrijd van Tim van Kempen en Wesley Chinkoe. Dat er dan met name wat andere regels gelden.

Esmeralda de Visser (1e dan) helpt regelmatig de jonge kinderen op toernooien en nu gaf ze in de demonstratie de kinderen het voorbeeld. In de kata-demonstratie liep zij samen met Nadia Pieplenbosch (4e kyu en Nederlands kampioen) en Martha Pelkman (1e dan) een van de tien hoge kata’s, namelijk de Bassai.

Aan het eind van de demonstratie hebben Rolf Verringmeijer (1e dan), Eric van Putten (1e dan) en Roel van Kempen (1e kyu) een trainingsonderdeel laten zien van een kumite training.

Wij van Karate Instituut Wairando danken de Gemeente Zwijndrecht voor deze gelegenheid om een leuke en sportieve demonstratie te mogen geven op een fantastisch event.