In het splinternieuwe Sportcentrum Papendrecht gaf de World Chief Instructor WIKF op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2018 – Sensei Jon Wicks 8e dan – een 4-tal stages. Zowel aan de lagere banden als aan de hogere banden. Veel Wado Ryu karateka’s uit het hele land waren gekomen om weer te leren. Zelfs uit België waren deelnemers aanwezig. Deelnemers aan de stages vanuit Karate Instituut Wairando waren: Wim & Jay Stigter, Nadia & Mila Pieplenbosch, Isabel Mellegers, Marcel Both, Eric van Putten, Martha Pelkman en de voorzitter WIKF Michel IJzendoorn.

Sensei Jon Wicks hamerde bij alle deelnemers erop dat het gaat om de details in het karate en dat je soms snelle en soms langzame bewegingen hebt. Zijn focus was op veel basis, want als je basis goed is dan komt dat terug in velen andere technieken. Dus in detail besprak Sensei Jon Wicks niet alleen de technieken, maar liet ook zien hoe je op een juiste wijze je blokkeringen, aanvallen met handen of benen behoorde in te zetten in de techniek en dat dit altijd vanuit de heup komt en niet alleen vanuit je benen of armen. Daar zit geen kracht in, dus als je dat doet “wat ben je dan aan het doen?” vroeg hij alle deelnemers. Er waren veel zwarte banden en zelfs bij hen was het heel vaak niet goed.

Na lang oefenen en herhalen van de dezelfde technieken, moesten deelnemers hun ogen sluiten en de Pinan Shodan (basis kata) uitvoeren en hun bewegingen voelen zonder te kijken. Als de kata was gelopen mochten ze hun ogen open doen en kijken waar ze uit waren gekomen en of dit dezelfde plek was als waar ze gestart waren. Wanneer dat niet het geval was moest er nog veel geoefend worden was de tip van Sensei Jon Wicks. Op zondag is onder andere de Bassai (hogere kata) getraind en de Renrakuwaza’s (combinatie technieken).

Keer op keer toonde Sensei Jon Wicks aan dat de bewegingen niet juist werden uitgevoerd. Maar langzaam gedurende de stages werd het niveau van alle deelnemers beter.

Sensei Jon Wicks werd in zijn uitleg in alle stages door Robbin Ooms 4e dan en Assistent Chief Instructor Nederland bijgestaan. Verschillende technieken werden getoond door Sensei Jon Wicks tezamen met Robbin en daarbij moest hij geregeld blokkeringen of stoten incasseren van de Sensei.

De volgende stage van één van de World Instructors is op 24 en 25 maart aanstaande. Dan is Sensei Wim Massee 8e dan en lid van de wereld technische commissie in Nederland in Wijk aan Zee. Let op deelnemers van EK Portugal (Braga) als je nog geen stage hebt gevolgd van één van de wereld commissie leden dan is dit je kans. Het is een verplichting van de WIKF om mee te kunnen doen aan het EK in Portugal.