3 februari 2018 is voor velen karateka’s bij Karate Instituut Wairando een spannende ochtend, want vandaag is het examendag. Van 10 – 11 uur gingen de verschillende examendocenten werken met alle karateka’s met een witte band aan hun technieken. De rest van de docenten hielpen de hogere banden met het zetten van de spreekwoordelijke puntjes op de ” i ” in hun technieken. Rond 9:45 uur betraden de verschillende karateka’s de sportzaal aan de Welhorst in Zwijndrecht. Dit zou vandaag hun sportzaal zijn, want hier is het waar de examens afgenomen worden door Robbin (4e dan), Robin (4e dan) en John (3e dan). Isabel en Esmeralda hielpen mee met het uitschrijven van alle certificaten en Wim en Dave waren de assistenten om o.a. notities te maken van de verrichtingen van examenkandidaten.

Om 11 uur was het zover de vele nieuwe karateka’s werden in lijn opgestelde. De grote groep met houders van de witte band – in totaal 31 karateka’s – werd opgesplitst in twee groepen. Groep 1 mocht als eerste het spits afbijten en laten zien hoe zij hun junzuki, maegeri, surikomi maegeri en uke’s uitvoerden. Dit gaf de tweede groep uiteraard al gelijk een voordeel, want ze konden zien hoe het examen werd afgenomen. Na ongeveer 20 minuten, mocht groep 2 laten zien hoe ze de verschillende technieken uitvoerden.

De eerste drie kwartier waren alle karateka’s met een witte band – Atef, Chamayira, Disha, Elisa Jay, Fatima, Imran, Jeremiah, Joëlle Kardo, Kayra, Keandro, Kivan, Lejla, Lorenzo, Mario, Mike, Rick, Risja, Rwad, Ryalto, Saar, Sem, Senna, Steven en Thijs – aan de beurt geweest. Nu was het de beurt aan de karateka’s met een hogere band – Matthijs (oranje), Jimmy (groen), Mila (blauw I), Nadia (blauw II groen), Jay (blauw II groen) en Minhvu (bruin I groen) – om de verschillende technieken uit te voeren. Bij de basistechnieken waren sommigen nog niet helemaal wakker, want ze moesten erin komen. Maar naar een paar minuten veranderde dat redelijk snel. Zij moesten kihon, kata, renrakuwaza, sanbon kumite’s, jiyu kumite en ohyo’s doen. Het waren een dikke 45 minuten hard zweten en steeds weer nadenken en doen.

Uiteindelijk is iedereen geslaagd en hebben een hoop een gele band gehaald en een aantal een slip bij de karateka’s met een witte band. Bij de hogere banden behaalde Matthijs de groene band, Jimmy behaalde een blauwe slip, Mila behaalde een bruine slip, Nadia en Jay slaagden voor bruin I en Minhvu behaalde een blauwe slip.

Dit was voor veel kinderen een enerverende dag, maar wel een dag met een fantastisch resultaat. Nu gaat er weer hard gewerkt worden tijdens de trainingen aan nieuwe technieken voor het volgende examen, maar uiteraard gaat er ook getraind worden voor het eerste Vanentoernooi voor de beginnende karateka’s. Deze is al in maart.

Jay en Mila hebben dit weekend weinig rust, want voor hen is het al gelijk raak om de volgende dag – 4 februari 2018 –  te presteren op het kumite-toernooi de Pepper Cup in Zwolle. Op dit grote regionale toernooi met internationale deelnemers mag Mila al gelijk met de eerste wedstrijd – om 9:00 uur – starten en Jay 1,5 uur later. Maar Mila en Jay zijn niet alleen op dit toernooi, want Roel, Tim en Marcel zijn ook aanwezig en die mogen in de middag hun best doen om een podiumplaats binnen te halen. De coaches voor deze dag zijn Robbin en Wim. Dave is op dit toernooi scheidsrechter, omdat de Pepper Cup onder auspicien van de KBN staat en hij zijn KBN scheidsrechter licenties heeft (Marcel overigens ook, maar die is zich aan het voorbereiden voor de Europese kampioenschappen in Portugal (Braga) in juli aanstaande).