BEKIJK DE FILMPJES VAN DE WEDSTRIJDEN VAN MILA, JAY EN MARCEL EN LEES HET VERHAAL IN DIT NIEUWSBERICHT. ZIE OOK HELEMAAL ONDER AAN HET BERICHT HOE DAVE OP DIT TOERNOOI EEN WEDSTRIJD AAN HET LEIDEN IS ALS HOOFDSCHEIDSRECHTER JE KRIJGT GELIJK EEN IDEE HOE DIT GAAT.

HEEL VEEL LEES- EN KIJKPLEZIER

 

 

 

Filmpje over MILA

Filmpje over JAY

Filmpje over MARCEL

Zondag 4 februari 2018 was weer een topdag voor de jonge karatetalenten van Karate Instituut Wairando. Mila Pieplenbosch (8 jaar) Jay Stigter (10 jaar) behaalden beiden een fantastische podiumplaats op dit – de Pepper Cup – karatetoernooi met nationale en internationale deelnemers. Samen met Marcel Both (40 jaar) uit Zwijndrecht deden ze mee aan hun eerste toernooi van 2018 om zo hun wedstrijdritme te gaan opbouwen in de aanloop op het Europese kampioenschap in Portugal (Braga) eind juli van dit jaar. Hun ambitie is dat ze Europees kampioen willen worden. Ze weten dat ze nog hard moeten trainen en een behoorlijk aantal toernooien nog moeten draaien om op het topniveau te kunnen spelen in Portugal, maar ze zijn beiden gefocust en eager enough om dit de komende maanden te gaan doen.

Om 9:15 uur begon de eerste wedstrijd en Mila mocht in deze poule starten. Ze begon haar eerste wedstrijd tegen de Haarlemse Unruh en won deze met 9 – 1. Daarna nam ze het op tegen de Apeldoornse Nerena de Boer, Mila won met 6 – 0. Toen moest ze tegen een karate vriendinnetje Olivia Rozenblad uit Dordrecht waar ze ook regelmatig mee traint in Rotterdam en toen was ze niet geconcentreerd genoeg in de wedstrijd. Ze verloor deze wedstrijd met een stand van 1 – 7 doordat Olivia tweemaal een mooie ippon scoorde. Hiermee plaatste de Dordtse zich in de finale en mocht Mila strijden om de 3e plaats tegen Jayla Daha uit Zwolle. Robbin had met haar gesproken en toen was Mila weer gefocust en geconcentreerd op de wedstrijdresultaat en won deze wedstrijd met 10 – 0. Daarmee behaalde ze een bronzen podiumplaats.

Jay mocht ten tonele verschijnen om 10:30 uur. Zijn eerste wedstrijd was tegen Jaiden Oechies uit Zwolle en won deze met 6 – 1. Jay was net zoals Mila in zijn wedstrijdconcentratie en dat gaf een uitslag tegen Otis Ernst uit Rotterdam van 5 – 0. In de halve finale kreeg de Haarlemse Jurre de Waart een voordeelpuntenstand (shenzu) en verloor Jay met 4 – 4. Dit bracht hem ook in de wedstrijd om de 3e plaats tegen Samy Achghouyab uit Zaandam. Deze won Jay glansrijk met 9 – 2, ondanks de verstoringen gedurende de wedstrijd. Hij bleef rustig en geconcentreerd.

Om 15:30 uur moest Marcel zijn wedstrijd spelen. In de eerste ronde was het al gelijk zwaar. Tot de eerste drie punten waren er nog volop kansen voor hem om de wedstrijd naar zijn hand te kunnen zetten. Helaas bracht het moment dat de trap tegen het hoofd van Marcel – door de Zaandammer Leroy Velzel – werd geplaatst hem volledig uit zijn concentratie en hield hem de rest van de wedstrijd duizelig. Dit was de definitieve keerpunt en verandering in de wedstrijd. De wedstrijd eindigde voor hem met een voor Marcel teleurstellende 9 – 1 in de open klasse 18+ boven de 75 kg.

Terugkijkend op de dag waren de coaches Robbin Ooms en Wim Stigter erg tevreden met de resultaten van Mila en Jay en hebben ze de verbeterpunten van alle drie gezien. “Mooi om aan te werken voor de komende maanden” waren de woorden van coach Robbin.

Niet alleen Mila, Jay, Marcel, Wim en Robbin waren op de Pepper Cup in Zwolle. Ook Dave was daar aanwezig. Alleen nu niet als coach, maar als scheidsrechter. Dit komt omdat dit toernooi onder auspicien van de Karate Bond Nederland staat. Karate is een sport met veel scheidsrechters. In totaal staan er op één mat (tatami) wel 7 scheidsrechters – 2 buiten het veld (Kanza en tatami manager en 5 in het veld referee (dave) en op iedere hoek een judge (mannen met de rode en blauwe vlag). Daarnaast zitten er achter de tafel vaak 3 tot 4 mensen en die houden de tijd, de volgorde en andere zaken in de gaten die nodig zijn om een wedstrijd goed te kunnen doen. Dus voor twee deelnemers op een mat, zijn er minstens 10 bezig om zo’n wedstrijd goed te laten verlopen. M.a.w. dus 1:5.

In dit filmpje kun je goed zien hoe scheidsrechters werken tijdens een wedstrijd en wat je zelf moet doen in zo’n wedstrijd t.o.v. de regels. Op toernooien voor beginners ga je dat allemaal op een speelse manier nog leren. Een scheidsrechter heeft allemaal verschillende gebaren en Japanse uitspraken voor activiteiten die de deelnemers moeten doen of om te vertellen dat je straf hebt gekregen van de 1e categorie of van de 2e categorie. Uiteraard moet je die dan niet meer doen. Daarnaast mag de referee ook de dokter roepen als je ergens pijn hebt gekregen tijdens de wedstrijd of hij mag de coach wegsturen als hij vindt dat deze zich niet netjes gedraagt. Dus een scheidsrechter heeft heel veel te vertellen op een tatami en rondom de tatami.

We hebben bij Karate Instituut Wairando twee scheidsrechters: Marcel en Dave.

Filmpje over DAVE