Foto: Robbin (midden) maakt een Sokuto van de kata Bassai

 

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de jaarlijkse WIKF winter course gehouden in Guildford in Engeland onder leiding van World Chief Instructor sensei Jon Wicks 8e dan.

Vanuit Nederland vertegenwoordigde Robbin Ooms (4e dan) Karate Instituut Wairando. Als Assistent Chief Instructor NL begon hij op vrijdagavond met de deelnemers de warming-up. Hierna werd direct aangevangen met Kihon (basistechniek), Kata Pinan Yondan en Kumite Mae-geri nr. 3. De training van de vrijdagavond duurde maar liefst drie uur.

Zaterdag werd het programma een stuk zwaarder en deed de World Chief Instructor er nog gewoon een uurtje extra training bij. De warming up is gegeven door hoofdcoach van het Engelse WIKF-team Andy Michaelides. Na deze warming-up was het tijd voor wederom een stevige Kihon sessie.

De kata Bassai werd na deze Kihon sessie onder de loep genomen en werden echt alle puntjes op de spreekwoordelijke “i” gezet door sensei Wicks en Sensei Wim Massee (8e dan). Na de pauze was er de keuze om verder te gaan met Tanto Dori of meedoen aan de spar training die gegeven is door Andy en Robbin samen. Het onderwerp – lengte verschil – stond in deze training centraal. Vanuit beide oogpunten – groot/klein en klein/groot) werden de ideale situaties besproken en beoefend.

Zondag was geen rustdag. Robbin Ooms begon deze zondagtraining om alle deelnemers een goede warming-up te geven, zodat de kans op blessures sterk gereduceerd zouden worden. Daarna begon sensei Jon Wicks met het geven van de 3-uur durende training met Renrakuwaza. Dit was niet het enige voor deze dag, deze Renrakuwaza’s werden gevolgd door de volgende technieken:

  1. Ohyo nummer  3 en 8
  2. Tanto dori nummer 3 en 10
  3. Tachi dori nummer 2 (technieken met het zwaard)

Al met al dus heel veel partnerwerk, waar de juiste timing en het ontwijken van de aanval centraal stonden.

Dit was een zeer intensief trainingsweekend voor alle deelnemers waar niks en niemand ontsnapte aan het kritische oog van Sensei Jon Wicks en zijn assistenten zoals sensei Wim Massee.

Robbin Ooms is met een schat aan nieuwe informatie en kennis zondagavond teruggegaan per boot naar Nederland. Binnenkort zullen we zijn nieuwe opgedane inzichten ervaren in de lessen. Als coachteam kijken we daar naar uit.