In het weekend van 14 en 15 april gaf Toni Gonçalves een stage in Zwijndrecht en Schiedam waarbij hij vooral de nadruk legde op de manier waarop je balans kon bewaren en toch sterke bewegingen kon maken. Op zaterdag 14 april gaf hij les in Zwijndrecht en op zondag in Schiedam. Dat deed hij samen met zijn vrouw Elisabete.

Toni Gonçalves is meervoudig wereldkampioen karate in kata en kumite. Ook is hij bondscoach van het Portugese wedstrijd team. Sensei Gonçalves is daarnaast professor in de bewegingswetenschappen en weet hoe je je lichaam moet gebruiken bij het karate. Hij gebruikte veel van zijn kennis in de oefeningen die de deelnemers deden.

Op zaterdag besteedde sensei Gonçalves aandacht aan kata Bassai. Bij Bassai moesten de deelnemers van de stage vooral letten de beleving van de kata. Bij veel bewegingen liet Gonçalves zien wat er gebeurde als het een echt gevecht zou zijn, zodat de leerlingen begrepen wat zij deden bij verschillende bewegingen.

Na kata ging de sensei door met oefeningen voor kumite. Hij trainde niet alleen verschillende combinaties met stoten, trappen en vegen, maar ook het reactievermogen. Bij deze laatste oefeningen maakt het niet echt uit hoe je stoot, maar gaat het om hoe snel je kunt reageren en anticiperen op de bewegingen van je tegenstander.

Op zondag besteedde Toni Gonçalves aandacht aan basisbewegingen zoals kette junzuki no tsukomi en kette gyakuzuki no tsukomi. Daarna volgde kata Niseishi. Hij legde ook hier weer nadruk op het bewaren van de balans in je bewegingen en hoe je dat het beste kan doen. Vooral de laatste beweging van de kata was best lastig voor veel deelnemers.

Na kata gingen de deelnemers door met tanto dori. Hier besteedde de sensei aandacht aan tanto dori 1 en 3. Vooral tanto dori 1 werd als lastig ervaren, met name vanwege de timing en de afstand. Na de tanto kumite waren er nog wat oefeningen voor het kumite, waarbij ook weer reactievermogen werd geoefend. De deelnemers van het weekend mochten terugkijken op een zeer leerzame stage met veel afwisseling.