Op zondag 22 april 2018 deden acht karateka van Karate Instituut Wairando mee aan de kumite wedstrijden van de Smaal Cup in Apeldoorn. Mila Pieplenbosch, Jay Stigter, Jimmy Hegger, Tim van Kempen, Roel van Kempen, Matthijs de Jong, Marcel Both en Martha Pelkman begaven zich vandaag op de tatami om te laten zien wat ze konden.

In alle vroegte was Mila al aan de beurt. Om half negen mocht zij het spits afbijten in de allereerste wedstrijd van haar mat in een poule van dertien deelnemers. Helaas verloor zij haar wedstrijd met 5 – 2. In de herkansing wint zij haar wedstrijd met 8 – 0 en de tweede wedstrijd met 9 – 4. Mila speelt nog twee partijen: een met 3-3 op jurybeslissing. De laatste partij verliest ze van haar trainingsmaatje Olivia met 4 – 6. Daarmee werd Mila vijfde.

Ondertussen mocht Jimmy laten zien wat hij kon. In zijn poule waren achttien deelnemers. Jimmy won zijn eerste twee partijen, maar verloor de derde partij. Helaas mocht hij niet door naar de herkansingen.

Jay was om 10:15 aan de beurt. In zijn poule zaten zeventien deelnemers. Hij verloor zijn eerstepartij met 1 -4. In de herkansing won hij zijn eerste partij met 6-4 maar daarna verloor hij met 4-3. Hij werd daardoor net vierde.

Met deze drie deelnemers was het ochtendprogramma voor Wairando afgelopen. De deelnemers in de middag waren pas vanaf half drie aan de beurt. Matthijs mocht het middagprogramma openen voor Wairando.

Matthijs opende de wedstrijd in zijn poule. Hij verloor zijn eerste partij met 5-4. Daarna mocht hij in de herkansing proberen om de derde plaats te halen. Dit lukte helaas niet. Matthijs was wel tevreden met het feit dat hij punten had gescoord in zijn wedstrijden.

Marcel, Roel, Tim en Martha mochten ongeveer tegelijk aan hun wedstrijden beginnen. Voor coach Wim was het best lastig om heen en weer te rennen tussen de verschillende matten.

Marcel speelde twee partijen round robin. Dit betekent dat hij tegen alle deelnemers in zijn poule mocht sparren. Zijn eerste partij verloor hij, de tweede won hij, ondanks een grote wond onder zijn oog. De EHBO adviseerde hem niet verder te gaan en de wond te laten hechten in het ziekenhuis. Marcel heeft zijn partij uitgespeeld. Ondanks alles kon Marcel toch de tweede plaats ophalen. Omdat hij nog gehecht werd, nam Mila zijn plaats in.

Roel mocht zijn eerste partij tegen een Belgische jongen sparren. Hij verloor deze partij, maar daarna kon hij zich herpakken in de herkansingen. Hij won deze partij en tekende voor een prachtige derde plaats!

In Tim zijn categorie werd ook round robin gespeeld. Tim verloor zijn eerste wedstrijd met 5-7 nadat hij met 5 – 0 voor stond. Helaas kreeg hij een onterechte ippon tegen, waardoor hij de partij in de laatste tien seconden niet meer kon winnen. Zijn tweede partij verloor hij met 2-1. Tim mocht toch de derde plaats ophalen.

Martha sparde in de categorie veteranen dames. In haar categorie had zij één tegenstandster en dus werd er best of three gespeeld. Martha maakte het best spannend: de eerste partij won zij, de tweede verloor ze, maar de derde partij won ze weer. Ze pakte hiermee de hoogste plek op het erepodium.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De opbrengst van dit weekend: 3 keer brons, 1 keer zilver, 1 keer goud, een 14e plaats op de medaillespiegel voor Wairando en een etentje bij de MacDonald’s.

In totaal deden 413 karateka van 53 verschillende clubs mee aan dit toernooi. Zij kwamen uit negen verschillende landen: natuurlijk uit Nederland, maar ook Luxemburg, Duitsland, België en Frankrijk en zelfs uit Iran, Marokko, Benin en Nepal.