Op zaterdag 12 mei ging een groep van 16 karateka van Karate Instituut Wairando op pad naar Roosendaal in Brabant om daar deel te nemen aan de Open West Brabantse kampioenschappen. Er werd ook een nieuw onderdeel geïntroduceerd: Kata Totaal.

De Open West Brabantse is een toernooi voor alle karatestijlen. Niet alleen Wado doet mee, ook stijlen als kyohushinkai, goju en shotokan. ‘s Ochtends om 9 uur waren de kata deelnemers aanwezig. Nadia mocht met haar poule als eerste kata lopen. Helaas won zij haar partij niet van haar tegenstandster. Een herkansing was haar ook niet gegeven.

Mila mocht daarna aan de slag met kumite. Ze vocht goed en daarom kon ze de derde plaats in ontvangst nemen.

Martha presteerde het om ook een derde plaats te winnen in haar poule met kata. Zij verloor van de finalist en mocht door een gunstige loting gelijk de derde plaats opeisen.

Aan het einde van de ochtend mochten drie jongens van Wairando hun wedstrijd draaien in dezelfde poule: Rwad, Jeremiah en Kardo. Jeremiah greep net naast het podium. Hij werd vierde.

In het middagprogramma kregen coaches Wim en Dave het druk. Op drie verschillende matten mochten zes verschillende karateka van Wairando zich meten met de andere deelnemers.

In poule nummer 17 mochten Fatima en Joelle hun allereerste wedstrijd spelen. De dames deden hun best, maar de tegenstand was nog net iets te sterk.
In poule 19 mochten Thijs, Jimmy en Jay aan het werk. Ook deze mannen deden hun best, maar de tegenstanders waren net iets beter en ook hier zijn geen prijzen binnengehaald.
In poule 20 mocht Atef laten zien wat hij kon. Maar ook hier was de tegenstander beter en Atef won helaas geen prijs.

Een nieuw onderdeel: Kata Totaal

Martha deed mee aan een nieuw onderdeel: kata Totaal. Dit is gestart met het oog op de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo. Als deelnemer aan kata is het de bedoeling dat je laat zien dat je fighting spirit hebt. Dit demonstreer je door op een stootkussen drie traptechnieken en drie stoottechnieken te laten zien. Het gaat hierbij niet om de schoonheid of moeilijkheid van de technieken of combinaties, maar om de impact: het kussen moet indeuken bij de impact. Daarna loop je tegelijk met je tegenstander kata waarin je ook laat zien dat je een gevecht aan het doen bent. Als je elkaar tegenkomt, dan is het de bedoeling dat er een voorrang pakt en dat de ander zijn zanshin, zijn gevechtsgeest, vasthoudt, tot hij of zij verder kan. Zowel voor de technieken op het stootkussen als voor de gelopen kata worden vlaggetjes gegeven.

Martha mocht als eerste aantreden tegen haar tegenstander. Omdat zij de enige vrouw was die zich had aangemeld, mocht ze het opnemen tegen enkel mannen. Martha verloor haar eerste partij en was daarna meteen uitgeschakeld, in dit concept was er geen herkansing.

Daarna waren Tim en Roel van Kempen aan de beurt. Tim deed goed zijn best en won de bronzen beker. Roel werd helaas uitgeschakeld bij zijn eerste partij. Hij mocht ook niet herkansen.

Martha mocht ook weer aan de bak met kumite bij de senioren. Zij verloor haar eerste partij, maar mocht herkansen. Helaas verloor Martha ook de herkansingspartij en greep dus naast het podium.

Marcel en Matthijs sloten de dag af. Marcel mocht in zijn poule het zilver in ontvangst nemen. Hij verloor slechts een partij.
Matthijs won zijn allereerste partij, maar verloor de tweede en mocht helaas niet herkansen.
Marcel vocht zich in de allerlaatste poule van de dag, de Open Ippon, naar de derde plaats en won die dag dus ook nog een bronzen beker.

Traditiegetrouw werd de dag afgesloten met een hapje bij de MacD. Het was een mooie, gezellige dag waarbij veel gelachen en geleerd is.