Christelijke basisschool De Schalm in Alblasserdam die onderdeel is van PIT kinderopvang & onderwijs in Zwijndrecht is in samenwerking met Karate Instituut Wairando een pilot gestart van 17 mei 2018 – 26 juni 2018 voor alle kinderen vanaf 6 jaar (groep 3).

De kern van de samenwerking is om kinderen van de basisschool in aanraking te laten komen met karate en in dit geval Wado Ryu Karate. Dit project is gedaan door Robbin Ooms (4e dan) en Dave Pieplenbosch (1e dan) met assistentie van Mila Pieplenbosch (5e kyu – en zit in groep 5).

In de gesprekken met Tanja Laging, directeur van De Schalm, wilden we de kinderen met niet vertrouwde bewegingen in aanraking laten komen zodat hun motoriek anders gestimuleerd werd, vertrouwen geven dat ze in een korte periode zichzelf kunnen ontwikkelen naar een niveau wat ze zelf niet voor ogen hadden gehouden, respect naar anderen anders verder opbouwen en weerbaarheid bouwen zowel mentaal als fysiek. Wado Ryu Karate leent zich daar uitstekend voor.

Alle lessen werden gegeven in de ontspanningsruimte die bij de basisschool ter beschikking stond voor dit project.

Er waren veel kinderen die interesse hadden in karate, uiteindelijk konden er maar 20 kinderen aan het project deelnemen. Veel van de kinderen waren nog nooit met een vechtsport in aanraking gekomen. Alle kinderen kennen Mila van school en daarmee was het ook wel leuk voor hen en voor haar. Mila die in 2017 WIKF Nederlandse kampioene is geworden hielp tijdens de lessen mee en toonde zich al een goed assistente, want tijdens de lessen was zij haar schoolvriendjes en -vriendinnetjes aan het verbeteren op de technieken. Aan het einde van elke les werd een deel van de tijd gebruikt voor het kumite (sparren) waar verschillende kinderen in het begin tegen Mila mochten sparren. Later in het traject waren kinderen al zover dat ze zelfs tegen elkaar mochten sparren. De animo om steeds te willen sparren ofwel met elkaar of tegen Mila was groot.

Alle kinderen hebben in een korte periode verschillende onderdelen geleerd, zoals:

  • leren stoten
  • leren trappen
  • verschillende verdedigingstechnieken
  • omzetten van verdediging in aanvalstechnieken
  • leren verplaatsen in een gevecht
  • de verschillende Japanse benamingen van technieken, en
  • de etiquette van Wado Ryu Karate.

Bij de laatste les hebben de kinderen een kort examen afgelegd op alle onderdelen die ze in de periode hebben geleerd. Wat goed te zien was dat alle kinderen een grote leercurve hebben doorgemaakt en alle technieken van Wado Ryu Karate zichzelf eigen hebben gemaakt.

Aan het eind van de laatste les hebben de kinderen van Mila een certificaat van vaardigheid gekregen.

De reacties op het project van zowel de kinderen, ouders als verschillende leerkrachten waren zeer positief. In het nieuwe schooljaar gaan de twee organisaties verder met elkaar praten om te zien hoe hier een vervolg aan gegeven kan worden.

Mocht u als ouder dit ook interessant en leuk vinden voor de basisschool waar uw kind op zit, vraag het Joop, Robbin of Dave hoe dit gedaan kan worden of stel ons in contact met de basisschool en wij gaan het gesprek aan.