Dag 2 EK-2018

Op deze dag werd het trainingsritme weer opgepakt. Nadat iedereen zijn ontbijt op had werd onder leiding van Robbin en Wim begonnen met de training om 09:00 uur voor iedereen. De spieren moesten eerst wat warm worden en daarom ging Robbin een stuk joggen in de omgeving van het appartement met alle EK-leden. Dat staat heel landelijk dus dat was lekker een stuk joggen in de buitenlucht. Daarna begon hij met de kata-teamleden – Mila, Nadia en Martha – individueel te begeleiden op hun kata’s (voor de goede lezer: Isabel die ook bij het EK-team zit, is op eigen gelegenheid naar Braga gegaan en verblijft in een hotel in Braga circa 8 km van ons appartement dat in Amares staat).

Iedereen begon alvast samen met Wim kumite oefeningen te doen tegen het kleine stootkussen en de stoten en trappen moesten wel op target zijn. Dus iedereen werd op scherp door hem gezet. Nadat Robbin klaar was met het schaven van de kata bij ieder kata-teamlid is hij mee gaan doen met de andere kumite-leden (Robbin komt op dit EK ook uit in de verschillende kumite onderdelen).

De stoten en trappen werden als combinatie steeds ingewikkelder. Tijdens deze exercitie werd iedereen individueel op zijn of haar aandachtspunten gewezen. Later in de training moest iedereen counter acties maken maar met een beperking. De trainingslocatie is het hof van het appartement en deze heeft een muur. Deze muur werd gebruikt als de beperking, zodat je de kant niet op kon gaan om jogai te maken (buiten de tatami stappen en zo een strafpunt krijgen) zo werd elk teamlid gedwongen om naar buiten uit te wijken of een goede counter actie te maken om te scoren. De oefening werd ingewikkelder gemaakt doordat iedereen meer combinaties moest maken dan alleen maar één actie. Hierdoor werd een echte wedstrijd simulatie gedaan in een moeilijke context – de stand was gelijk 3 – 3 maar de tegenstander heeft senshu je moet scoren want er zijn nog maar 10 seconden en je staat in de finale je wilt het goud pakken – zodat iedereen creatief moest zijn en snel moest reageren. De training duurde ruim 1,5 uur.

Na de training is iedereen zichzelf even gaan opknappen. Martha is Braga gaan verkennen, maar eerst samen met Dave (die haar wegbracht) de locatie verkennen. Daar zijn ze de ploeg tegengekomen die de sporthal aan het opbouwen waren en daar kwamen ze ook sensei Toni Gonzalves (7e dan en lid van de wereld technische commissie) tegen die daar ook was om alles te coördineren. De rest is naar de rivier – Rio Hohem – gegaan om een paar uur lekker te ontspannen (Dave is later aangeschoven). Eerst even lekker samen lunchen bij de rivier. Daarna gingen we lekker chillen, want het water was – doordat het een stromende rivier is – redelijk fris. En als je lekker met elkaar aan het ontspannen bent dan wordt er ook gedold en zelfs een boom beklommen om uiteindelijk slingerend aan een touw in het water te belanden.

Rond een uur of vijf is Dave weer naar Braga gereden om Martha op te halen en de rest is naar de Lidl gegaan om wat boodschappen te halen. Daarna zijn we gezamenlijk pizza’s gaan eten in een dorp vlakbij Amares. Dat was uiteindelijk zoveel dat we een doggy bag meekregen. In het appartement aangekomen hebben we nog even zitten ontspannen bij de televisie en een aantal hebben nog aan de pooltafel een potje gespeeld. Toen was ongeveer de dag wel voorbij en is iedereen zijn mandje gaan opzoeken om weer op te laden voor de volgende dag, want om 09:30 uur stond de training weer op het programma.