Het is vandaag vroeg opstaan voor iedereen. Om 09:00 uur beginnen de eerste kata-wedstrijden van Mila en Nadia Pieplenbosch, Isabel Mellegers en Martha Pelkman en daarna de kumite-wedstrijden van Mila en Jay Stigter. Na de vele voorbereidende trainingen, toernooien en peptalks moet het nu echt gaan gebeuren. Dit is de eerste dag van het WIKF Europese Kampioenschap in Braga (Portugal) waar elk teamlid naartoe geleefd heeft.

De wedstrijdbeoordeling bij de kata’s verloopt via het puntensysteem. Elke deelnemer loopt dan ook in kata-gi en met zijn of haar eigen karateband. Voor Mila is dat met een blauw I band en bruine slip en voor Nadia is dat met een bruin I band, Isabel heeft 4e dan en Martha 1e dan (dus zwarte band). Mila, de jongste lid van het EK-team mag het spits afbijten. Er zijn deelnemers uit totaal 10 landen – België, Spanje, Cyprus, Griekenland, Portugal, Italië, Ierland, Zweden, Engeland en Nederland – die meedoen in haar poule. Het is een sterk deelnemersveld waar ze tegen moet strijden op tatami 2 (mat). Ze komt na haar verplichte Pinan Shodan in de tweede ronde en heeft de afvalrace achter zich gelaten. Nu laat ze haar Pinan Godan zien. Het deelnemersveld bleek net iets te sterk te zijn voor haar, want ze eindigt op de 5e plek.

Nadia heeft een nog grotere poule, totaal 17 deelnemers uit 10 landen die ook mogen strijden op tatami 2. De eerste verplichte kata die zij moet doen is Pinan Yondan. Ze is de tweede deelneemster uit de poule die mag strijden voor een podiumplaats. Achteraf zijn de toegekende punten laag van de eerste drie deelnemers, naarmate de wedstrijd verloopt gaan ook de punten per scheidsrechter omhoog. Helaas valt Nadia buiten alle prijzen ze eindigt uiteindelijk op de 12e plek.

In de poule van Isabel en Martha zijn in totaal 10 dames die gaan strijden op het verhoogde podium met spots waar tatami 3 is geplaatst, om het goud, zilver of brons. De verplichte kata is Bassai en al snel is te zien dat de scheidsrechters Martha, ten opzichte van de anderen en Isabel, een lagere puntenscore toekennen. Isabel zit bij de laatste zes dames die door mogen strijden voor een podiumplaats. Isabel loopt haar kata – Wanshu – heel strak, maar heeft een kleine correctie nodig in haar balans. Dit zien de scheidsrechters ook. De andere dames hebben ook last van het podium waarop ze staan, het veert erg mee en de nieuwe mat is nog redelijk stug. Uiteindelijk blijven er drie dames over die hoog eindigen – Olga uit Griekenland, Elisabete uit Portugal en Isabel Mellegers. Isabel heeft het brons weten te pakken op dit EK en daarmee voor Nederland de enige medaille in alle kata-wedstrijden. Voor Nederland kwamen er totaal 14 deelnemers uit in de kata-wedstrijden op dit EK.

In de pauze worden alle matten in orde gemaakt voor de kumite-wedstrijden. Deze wedstrijden zijn voor alle jongeren tot en met 14 jaar. Mila en Jay vertegenwoordigen vanuit Karate Instituut Wairando Nederland. Mila die is ingedeeld in de poule van 8 – 9 jarigen en Jay in de poule van 10 – 11 jarigen.

Mila mocht als eerste aantreden op haar mat. Helaas won ze haar eerste partij niet, maar omdat haar tegenstandster in de finale kwam, mocht Mila het nog een keer proberen. In de herkansing won ze helaas niet. Ze pakte de vierde plaats.

Jay mocht daarna de tatami op. Hij speelde goed en won zijn eerste wedstrijd. Helaas verloor hij zijn tweede wedstrijd. Hij mocht wel in de herkansing voor de derde plaats. Daar won hij overtuigend en claimde het brons.

Op de eerste wedstrijddag kwam Wairando al thuis met twee medailles. We sloten het af met een etentje in een restaurant waar we vlees zelf mochten grillen op een hete steen.