Recent onderzoek toont aan; karate en vechtsport stimuleren de hersenen.

Naast het vergroten van fysieke fitheid en mentale gezondheid, kunnen vechtsporten ook de hersencognitie stimuleren. Zo onderzocht de wetenschapper Ashleigh Johnstone PhD onderzoeker – cognitieve neurowetenschappen.

Kracht

We weten allemaal dat lichaamsbeweging veel voordelen biedt, zoals het verbeteren van fysieke fitheid en kracht. Maar wat weten we over de effecten van specifieke soorten oefeningen? Onderzoekers hebben al aangetoond dat joggen de levensverwachting kan verhogen bijvoorbeeld, terwijl yoga ons gelukkig maakt.

Er is echter één activiteit die verder gaat dan het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid – vechtsporten kunnen ook de cognitie van je hersenen stimuleren.

Onderzoekers zeggen dat er twee manieren zijn om de aandacht te verbeteren, door aandacht training (AT) en aandacht toestand training (AST). AT is gebaseerd op het oefenen van een specifieke vaardigheid en het verbeteren van die vaardigheid, maar niet van anderen, door bijvoorbeeld een hersentraining videogame te gebruiken.

Focus

AST daarentegen gaat over een specifieke gemoedstoestand die zorgt voor een sterkere focus. Dit kan gedaan worden door oefeningen, meditatie of yoga te gebruiken.

Er is gesuggereerd dat vechtsporten een vorm van AST zijn, en steunend hierop heeft recent onderzoek het verband aangetoond tussen oefenen en verbeterde alertheid. Om dit idee verder te ondersteunen, toonde een andere studie aan dat de vechtkunsten, en specifiek karate gekoppeld is aan betere prestaties op een verdeelde aandachtstaak.

Dit is een opdracht waarbij de persoon twee regels in gedachten moet houden en op signalen moet reageren op basis van of deze auditief of visueel zijn.

In een Amerikaanse studie kregen kinderen tussen de acht en elf jaar de taak traditionele vechtsporttrainingen te volgen, gericht op het respecteren van andere mensen en het verdedigen van zichzelf als onderdeel van een anti-pestprogramma. De kinderen hebben ook geleerd hoe ze een niveau van zelfbeheersing kunnen handhaven in verhitte situaties.

De onderzoekers ontdekten dat de vechtsporttraining het niveau van agressief gedrag bij jongens verminderde en ontdekte dat ze eerder geneigd waren om actie te ondernemen en iemand te helpen die gepest werd dan daarvoor.

Er waren geen significante veranderingen in het gedrag van de meisjes, mogelijk omdat ze vóór de training veel lagere fysieke agressie vertoonden dan de jongens.

Interessant is dat dit anti-agressie-effect niet beperkt is tot jonge kinderen. Een ander onderzoek vond fysieke en verbale agressie, evenals vijandigheid, bij adolescenten die vechtsporten beoefenden.

Krijgkunsten

Sommige vormen van krijgskunst, zoals tai chi, leggen grote nadruk op gecontroleerde ademhaling en meditatie. Deze waren sterk verbonden in een onderzoek met verminderde gevoelens van stress, evenals in staat om stress te beheersen wanneer het aanwezig is bij jonge volwassenen van middelbare leeftijd.

Dit effect is ook gevonden bij oudere volwassenen, de 330 deelnemers aan dit onderzoek hadden ook een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. En de zachtere, vloeiende bewegingen maken het een ideale, low-impact oefening voor oudere mensen. Zoals je kunt zien, is het essentieel om te weten dat vechtsporten ook het emotionele welzijn van een persoon heeft verbeterd.

In het hierboven beschreven onderzoek werden 45 oudere volwassenen (67-93 jaar) gevraagd om gedurende drie tot zes maanden deel te nemen aan karatetraining, cognitieve training of niet-vechtsporten. De oudere volwassenen in de karatetraining vertoonden na de trainingsperiode lagere depressieniveaus dan beide groepen, misschien vanwege het meditatieve aspect ervan. Er werd ook gemeld dat deze volwassenen na de training ook een hoger niveau van zelfrespect vertoonden.

Traditie

Vechtsporten kunnen je aandachtspanne en alertheid op lange termijn verbeteren. Na het vergelijken van een sedentaire controlegroep met een groep mensen die karate deed, ontdekten Italiaanse onderzoekers dat deelname aan karate iemands werkgeheugen kan verbeteren. Ze gebruikten een test die bestond uit het oproepen en herhalen van een reeks cijfers, zowel in de juiste als in de omgekeerde volgorde, die in moeilijkheid toenemen totdat de deelnemer niet verder kon.

De karategroep was veel beter in deze taak dan de controlegroep, wat betekent dat ze zich langere reeksen nummers konden herinneren. Andere projecten hebben soortgelijke resultaten gevonden, terwijl je tai chi-oefeningen vergelijkt met ‘Westerse oefeningen’ – kracht-, uithoudings- en weerstandstraining.

Blijkbaar is vechtsport meer dan zijn traditionele rol. Hoewel ze al vele honderden jaren worden beoefend voor zelfverdediging en spirituele ontwikkeling, hadden onderzoekers pas recent de methoden om de ware omvang van hoe deze praktijk de hersenen beïnvloedt, te beoordelen.

*Ashleigh Johnstone is een PhD-onderzoeker in cognitieve neurowetenschappen aan de universiteit van Bangor.

*Bron artikel: vechtsportinfo.nl