Afgelopen weekend hebben in Almere de ONJK-wedstrijden – Open Nederlandse Jeugdkampioenschap Karate U21 (onder de 21 jaar) – in het topsportcentrum in Almere plaatsgevonden. De Dordtenaar Jay Stigter (11) en de Alblasserdamse Mila Pieplenbosch (9) behaalden respectievelijk 2x brons en brons en zilver op het onderdeel kumite (vrijvechten).

Het ONJK is een jeugdkaratetoernooi op het alle hoogste karateniveau (onder verantwoording van de KBN – karate do bond Nederland -) voor alle karatestijlen. Je kunt je met recht Nederlands kampioen noemen als je deze titel binnen hebt gesleept.

Op zaterdagochtend begonnen de eerste wedstijden al vroeg met het onderdeel kata (schijnvechten). Kata’s worden volgens een vast patroon gelopen en de bewegingen worden door de scheidsrechters beoordeeld op o.a. kracht, snelheid, de juiste vorm en complexiteit (in totaal 12 criteria) en op basis hiervan beoordeeld. Kata begon met de jeugd en aan het eind van de ochtend waren het de leeftijdscategorieën vanaf 15 jaar tot 21 jaar.

In de middag begonnen de kumite wedstijden (vrijvechten) met de jeugd, dit waren de leeftijdscategorieën vanaf 13 jaar tot 21 jaar. De Rotterdamer (Hoogvliet) Tim van Kempen die in de categorie boven de 18 jaar mee deed vertegenwoordigde op dit toernooi in het onderdeel kumite ook Karate Instituut Wairando. Helaas raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie in de voorronden richting de podiumplaatsen en kon daarmee niet meer meedingen naar de felbegeerde titel Nederlands Jeugdkampioen. Op zondagochtend begonnen de wedstrijden voor de jongste kumite deelnemers al vroeg. Zo ook voor Jay en Mila die door hun sponsor Sportief BV als vertegenwoordiger van het merk Adidas hieraan mee konden doen. Mila Pieplenbosch moest om 09:00 uur al starten met haar wedstrijd. Het was even spannend want ze was een aantal grammen te zwaar voor haar categorie, maar de officials vonden dit gewichtsverschil binnen de tolerantie vallen en daarmee werd haar deelname goedgekeurd. De eerste wedstijd won ze en mocht toen naar de volgende ronde, de tweede wedstrijd verloor ze, maar omdat haar tegenstandster door ging naar de finale mocht Mila Pieplenbosch zich bewijzen voor de derde plaats. Deze bronzen plak behaalde ze met overtuiging binnen.

Om 10:30 uur was het aan Jay Stigter die als eerste de mat op mocht (dit was een halfuur te vroeg en hij had zichzelf niet kunnen opwarmen). Helaas verloor hij zijn eerste wedstrijd, maar omdat zijn tegenstander naar de finale ging, mocht hij zich ook voor de derde plek bewijzen en pakte deze podiumplaats zeer overtuigend. In de middag mochten Jay en Mila meedoen met het jeugdteam van een bevriende Rotterdamse karateschool – Unity99. Mila pakte met haar team – Olivia en Kelie (van Unity99) het zilver en Jay pakte met zijn team het brons. Al met al van deze karateka’s van Karate Instituut Wairando een fantastische winst gezien het niveau van alle karateka’s op dit toernooi.

Mila en Jay trainen al vanaf hun jonge jaren – resp. 5e en 6e jaar – bij Karate Instituut Wairando en doen geregeld mee aan zowel nationale als internationale toernooien. Als je ook karate wilt leren en leuk sportief bezig wilt zijn, meld je dan aan voor een gratis proefles bij één van de vestigingen in Alblasserdam, Dordrecht, Zwijndrecht, Hoogvliet of Schiedam. Als officiële gelicenseerde scheidsrechters van de KBN en als afvaardiging van Karate Instituut Wairando zijn Marcel Both en Dave Pieplenbosch naar dit toernooi geweest.