Op zondag 20 januari 2019 hebben vijf examenkandidaten in een besloten examensessie hun WIKF dan-graad gehaald. De examinatoren World Chief Instructor Jon Wicks 8e dan en Chief Instructor Spanje (voorheen ook Nederland, zie bericht Robbin Ooms) Wim Massee 8e dan hebben aan het eind van de tweedaagse Wado Ryu Karate een 2 uur durend examen afgenomen.

De Wairando examenkandidaten Wim Stigter (1e dan KBN), Erik van Putten (1e dojo-dan), Marcel Both (1e dojo-dan), Dave Pieplenbosch (1e dojo-dan) en Esmée van Vliet (1e kyu) mochten van zowel Joop (6e dan) als van Robbin (4e dan) hun examen afleggen voor de WIKF. Er waren twee verschillende examens Wim ging voor zijn WIKF 2e dan en Erik, Marcel, Dave en Esmée gingen voor hun WIKF 1e dan.

Op zaterdagochtend 11:00 uur begon voor de examenkandidaten in het Sportcentrum Papendrecht in de spiegelzaal een besloten examentraining. Jon Wicks wilde alle kandidaten zien op welk niveau zij zaten met hun examenonderdelen en om de examenkandidaten gelegenheid te geven voor eventuele vragen of extra aandacht op onderdelen.

Gedurende het tweedaagse seminar van Jon Wicks in Papendrecht zijn verschillende examenonderdelen de revue gepasseerd. Aan het eind van het seminar moesten alle kandidaten direct hun examen gaan afleggen in de besloten ruimte. Het examen begon eerst met een aantal schriftelijke vragen over de theorie, zoals het ontstaan van Wado Ryu door Othsuka Sensei en wanneer dat was of wanneer de WIKF is opgericht en waarom, maar ook vragen over zaken die hij het afgelopen weekend had verteld. Dus je moest twee dagen lang maximaal opletten. Daarna begon het examen eerst met de Kihon (basis) gevolgd door de Renrakuwaza’s, de Ohyo’s, de Sanbon’s en de Kihon’s. Daarna moesten de kandidaten hun kata’s laten zien en het examen sloot af met een kumite gevecht tussen de examenpartners. Bij dit laatste onderdeel moest Wim tegen Erik. Gedurende alle andere examenonderdelen was de partner van Wim de Chief Instructor NL Robbin Ooms.

Na een uitgebreid commentaar van Jon Wicks en Wim Massee gaf Jon Wicks aan dat iedereen zijn examen had gehaald. De opluchting was bij iedere kandidaat groot en de welverdiende dan-graad was binnen. Na het examen werden alle officiële documenten in orde gemaakt en tekende World Chief Instructor Jon Wicks alle WIKF-karatepaspoorten af en plaatste daar een officiële stempel bij. Na dit alles zijn de gebruikelijke foto’s gemaakt. Elke kandidaat was afgedraaid na een dergelijk zwaar weekend (14 uur trainen in totaal), maar iedereen was voldaan.